List of all SquaresActivitiesDocumentationClassificationEvaluationPsychogeographyNetworkWho We AreContact Us  
Zasto Trgovi - Srpski  
  MyPsychogeograohy-urbansquares  
             
     

Projekat “Urban Squares” odnosno “Gradski Trgovi” započet je pre tačno 19 godina kao rezultat dugogodišnjeg interesovanja i profesionalnog bavljenja problemima gradskog života. Pristup ovoj temi tokom godina kretao se od urbanističkih i arhitektonskih projekata u samom početku preko konceptualne i tradicionalne umentnosti izražene putem performansa, umetničkih akcija, slika, kolaža i grafika; zatim preko perioda intenzivnog bavljenja fotografijom; i najzad grafičkog dizajna i interaktivne umetnosti uz intenzivnu upotrebu najsavremenijih tehnoloških rešenja. U poslednjoj fazi krug je potpuno zatvoren i teoretski radovi na istraživanju urbanog života direktno dovode 2000 godine do ideje za ovaj projekat.

Grad i njegov uticaj na ljudski život je bila osnovna inspiracija kroz celokupnu moju karijeru. U ogromnoj meri na ovakav razvoj dogadjaja uticale su i posete velikom broju gradova. Po mojoj slobodnoj proceni do sada sam posetio oko 300 velikih gradova [sa preko 300 000 stanovnika] u 65 zemalja na svim kontinentima osim Australije [ovde mozete videti po 30 slika is 76 izabranih gradova].

Prva Viirtual Reality panorama, koja oznacčava početak ovog projekta, nastala je na malom Trgu Campo San Martin u Veneciji jula 2001, neposredno posle poslednjeg dana posete tradicionalnom: “Biennale di Venezia”, skupu najemeinentnijih umetnika u svetu. Mislim da je to bilo veoma indikativno za budućnost ovog poduhvata. Ova tehnologija, VR panorame pokazala se kao najpogodnija za pretstavjanje iskustava sa gradskih trgova i jos uvek je glavni medium za Urban Squares projekat.

U početku glavni cilj je bilo istraživanje vizualnih i umetničkih aspekata gradskih trgova. Vremenom se pojavila potreba za sistemom klasifikacije koji se sastoji iz tipova trgova i metoda evaluacije. U klasifikaciji se razmatraju tipovi trgova svrstani u sedam kategorija prema ulozi koje zauzimaju u gradskom tkivu i načinu postanka. U metodi procene uzimaju se u obzir kategorije kao sto su: društvenost, upotreba i aktivnosti, pristup i povezanost sa susedstvom, stepen ugodnosti, imidz, fizička struktura i istoričnost a takodje i turistička vrednost prostora.

Klasifikacija se pokazala kao neophodni početak u istraživanju specifičnog jezika urbanih prostora u cilju razumevanja i prihvatanja poruka koje urbani centri šalju. Jezik urbanih prostora, odnosno gradskih trgova kao centara [srca i duše] svake lokalne gradske zajednice, je deo vrlo specifičnog umetničkog jezika i najsnažnija umetnička komponenta ovog projekta je u intrpetaciji ogromne količine poruka koje u neprekidnom nizu upravljaju kretanjem i ponašanjem urbanih cinilaca.

Mi kao individue [gradividue] imamo vrlo malo uticaja na njihov razvoj ali uz veliku količinu strpljenja i osećajnosti moguće je “prevesti” ove poruke i usmeriti ih u cilju razumevanja gradskih sredina a zatim je moguća i upotreba ovih iskustava na unapedjenje blagostanja, samodovoljnosti i održivosti grada. Prihvatanje i tretiranje grada kao živog organizma, koji funkcioniše u smislu velikih bioloških zajednica poput mravljuh kolonija, uz fantastičnu energiju proizvedenu medjusobnom komunikacijom, i naravno uz svu pažnju i razumevanje kao i za svako drugo živo biće, moguće je takodje uticati i na razvoj novih oblika urbanog ponašanja, novu vrstu urbanih umetnosti, novu vrstu gradskih zajednica - susedstava a time i novu vrstu gradova i gradskih metropolisa )ili postmetropolisa)budućnosti.

U procesu istraživanja koriste se raznovrsne aktivnosti kao sto je ovaj naš vebsajt sa velikom kolekcijom klasifikovanih urbanih trgova sa kratkim opisom, većinom drugog materijala iz ovog projekta, umetničkih radova kao sto je naprimer serije foto baziranih otisaka [245x60cm] sa digitalnom intervencijom i porukom teoretičara gradskih prostora, serije članaka i fotografija u časopisima i stručnim revijama, prezentacije na konferencijama i kongresima, ucčestvovanje na javnim konkursima za uredjenje gradskih prostora i za javnu umetnost, predavanja studentima itd.

U poslednjih nekoliko godina dana razvijena je i unapredjena tehnika psihogeografije. Ova eksperimentalna tehnika upotrebljavana od pocetka 70tih godina od naprednih profesionalaca zainteresovanih za transformaciju gradskih prostora, sastoji se iz spečificne subjektivne analize dela grada, susedstva ili manje gradske zajednice pri cemu se koristi grupna šetnja prostorom i beleženje utisaka u cilju nalazenja odgovora na pitanja kao sto su: šta je jedinstveno za ovaj prostor, kako da mu damo vitalnost i izražajnost, kako da ostvarimo bolje veze sa susednim prostorima, kako da sačuvamo istorijske vrednosti, kako da se predstavimo i privučemo druge kod nas, kako da uticemo na razvoj grada kroz učestvovanje lokalne zajednice i mnoga druga.

Od Maja 2006 godine ovaj projekat je uključen u istraživački rad “Digital Neighbourhoods” [Digitalne Gradske Zajednice] u okviru postdiplomskih sudija na programu za revitalizaciju gradskih prostora u centru za izgradjeni gradski prostor na Seneka Koledžu, Toronto, Ontario, Canada. 2007 g. prerasli smo u Revitalization Institute.

Urban Squares projekat je zamišljen kao otvoreni forum za razmenu iskustava i pokušava da iskoristi poziciju u uskoj zoni izmedju umetnosti i nauke da ponekad i provokativnim ili kontraverznim stavovima izazove reakcije zainteresovnih i uticajnih ljudi iz raznih oblasti gradskog zivota u globalnim razmerama i naročito u velikim urbanim konglomeracijama.

Svaka vrsta saradnje, komentara i primedbi je dobrodošla i vasa poseta nasem sajtu je prvi korak u tome pravcu.

Dipl. Ing. Arh. Aleksandar Janicijevic,
Toronto, Ontario, Canada

     
             
  Urban Squares  
             
  .....................  
           
  urban squares urbansquares copyright initiative is licensed under a creative commons attribution-share alike 2.5 canada license. December 10, 2020  
             
List of all SquaresActivitiesDocumentationClassificationEvaluationPsychogeographyNetworkWho We AreContact Us