List of all SquaresActivitiesDocumentationClassificationEvaluationPsychogeographyNetworkWho We AreContact Us  
Zasto Trgovi - Srpski  
  MyPsychogeograohy-urbansquares  
             
     

Projekat “Urban Squares” odnosno “Gradski Trgovi” zapocet je pre tacno 19 godina kao rezultat dugogodisnjeg interesovanja i profesionalnog bavljenja problemima gradskog zivota. Pristup ovoj temi tokom godina kretao se od urbanistickih i arhitektonskih projekata u samom pocetku; preko konceptualne i tradicionalne umentnosti izrazene putem performansa, umetnickih akcija, slika, kolaza i grafika; zatim preko perioda intenzivnog bavljenja fotografijom; i najzad grafickog dizajna i interaktivne umetnosti uz intenzivnu upotrebu najsavremenijih tehnoloskih resenja. U poslednjoj fazi krug je potpuno zatvoren i teoretski radovi na istrazivanju urbanog zivota direktno dovode do ideje za ovaj projekat.

Grad i njegov uticaj na ljudski zivot je bila osnovna inspiracija kroz celokupnu moju karijeru. U ogromnoj meri na ovakav razvoj dogadjaja uticale su i posete velikom broju gradova. Po mojoj slobodnoj proceni do sada sam posetio oko 300 velikih gradova [sa preko 300 000 stanovnika] u 65 zemalja na svim kontinentima osim Australije [ovde mozete videti po 30 slika is 13 izabranih gradova].

Prva VR [virtual reality] panorama, koja oznacava pocetak ovog projekta, nastala je na malom Trgu Campo San Martin u Veneciji jula 2001, neposredno posle poslednjeg dana posete tradicionalnom: “Biennale di Venezia”, skupu najemeinentnijih umetnika u svetu. Mislim da je to bilo veoma indikativno za buducnost ovog poduhvata. Ova tehnologija, QuickTime VR panorame pokazala se kao najpogodnija za pretstavjanje iskustava sa gradskih trgova i jos uvek je glavni medium za Urban Squares projekat.

U pocetku glavni cilj je bilo istrazivanje vizualnih i umetnickih aspekata gradskih trgova. Vremenom se pojavila potreba za sistemom klasifikacije koji se sastoji iz tipova trgova i metoda evaluacije. U klasifikaciji se razmatraju tipovi trgova svrstani u sedam kategorija prema ulozi koje zauzimaju u gradskom tkivu i nacinu postanka. U metodi procene uzimaju se u obzir kategorije kao sto su: drustvenost, upotreba i aktivnosti, pristup i povezanost sa okolnim susedstvom, stepen ugodnosti, imidz, fizicka struktura i istoricnost a takodje i turisticka vrednost prostora.

Klasifikacija se pokazala kao neophodni pocetak u istrazivanju specificnog jezika urbanih prostora u cilju razumevanja i prihvatanja poruka koje urbani centri salju. Jezik urbanih prostora, odnosno gradskih trgova kao centara [srca i duse] svake lokalne gradske zajednice, je deo vrlo specificnog umetnickog jezika i najsnaznija umetnicka komponenta ovog projekta je u intrpetaciji ogromne kolicine poruka koje u neprekidnom nizu upravljaju kretanjem i ponasanjem urbanih cinilaca. Mi kao individue [gradividue] imamo vrlo malo uticaja na njihov razvoj ali uz veliku kolicinu strpljenja i osecajnosti moguce je “prevesti” ove poruke i usmeriti ih u cilju razumevanja gradskih sredina a zatim je moguca i upotreba ovih iskustava na unapedjenje blagostanja, samodovoljnosti i odrzivosti grada. Prihvatanje i tretiranje grada kao zivog organizma, koji funkcionise u smislu velikih bioloskih zajednica poput mravljuh kolonija, uz fantasticnu energiju proizvedenu medjusobnom komunikacijom, i naravno uz svu paznju i razumevanje kao i za svako drugo zivo bice, moguce je takodje uticati i na razvoj novih oblika urbanog ponasanja, novu vrstu urbanih umetnosti, novu vrstu gradskih zajednica - susedstava a time i novu vrstu gradova i gradskih metropolisa buducnosti.

U procesu istrazivanja koriste se raznovrsne aktivnosti kao sto je ovaj nas vebsajt sa velikom kolekcijom klasifikovanih urbanih trgova sa kratkim opisom, vecinom drugog materijala iz ovog projekta, umetnickih radova kao sto je naprimer serije foto baziranih otisaka [245x60cm] sa digitalnom intervencijom i porukom teoreticara gradskih prostora, serije clanaka i fotografija u casopisima i strucnim revijama, prezentacije na konferencijama i kongresima, ucestvovanje na javnim konkursima za uredjenje gradskih prostora i za javnu umetnost, predavanja studentima itd. U poslednjih godinu dana razvijena je i unapredjena tehnika psihogeografije. Ova eksperimentalna tehnika upotrebljavana od pocetka 70tih godina od naprednih profesionalaca zainteresovanih za transformaciju gradskih prostora, sastoji se iz specificne subjektivne analize dela grada, susedstva ili manje gradske zajednice pri cemu se koristi grupna setnja prostorom i belezenje utisaka u cilju nalazenja odgovora na pitanja kao sto su: sta je jedinstveno za ovaj prostor, kako da mu damo vitalnost i izrazajnost, kako da ostvarimo bolje veze sa susednim prostorima, kako da sacuvamo istorijske vrednosti, kako da se predstavimo i privucemo druge kod nas, kako da uticemo na razvoj grada kroz ucestvovanje lokalne zajednice i mnoga druga.

Od Maja 2006 godine ovaj projekat je ukljucen u istrazivacki rad “Digital Neighbourhoods” [Digitalne Gradske Zajednice] u okviru postdiplomskih sudija na programu za revitalizaciju graskih prostora u centru za izgradjeni gradski prostor na Seneka Koledzu, Toronto, Ontario, Canada. 2007 g. prerasli smo u Revitalization Institute.

Urban Squares projekat je zamisljen kao otvoreni forum za razmenu iskustava i pokusava da iskoristi poziciju u uskoj zoni izmedju umetnosti i nauke da ponekad i provokativnim ili kontraverznim stavovima izazove reakcije zainteresovnih i uticajnih ljudi iz raznih oblasti gradskog zivota u globalnim razmerama i narocito u velikim urbanim konglomeracijama.

Svaka vrsta saradnje, komentara i primedbi je dobrodosla i vasa poseta nasem sajtu je prvi korak u tome pravcu.

Arh. Aleksandar Janicijevic,
29 Novembar, 2010, Toronto, Ontario, Canada

     
             
  Urban Squares  
             
  .....................  
           
  urban squares urbansquares copyright initiative is licensed under a creative commons attribution-share alike 2.5 canada license. December 19, 2019  
             
List of all SquaresActivitiesDocumentationClassificationEvaluationPsychogeographyNetworkWho We AreContact Us