EDP building courtyard, Lisboa, Portugal, 2017[open in full screen]  


 
  Previous square Largo de Jesus, Lisboa
❖ This square like area, actually courtyard on the ground floor of the headquarter of the Energias de Portugal [EDP] is even on the floor plan [see right] marked as placa. What is actually making it quite different than any other placa or largo in Lisbon is luck of space for even temporary spending any time here except entering the building itself or passing to the nearby waterfront area.
  Structure itself, designed in 2015 by architect Aires Mateus, is quite successful attempt to connect two tall towers and also to connect rich historic background of the city. Just look at the last photo right made when you turn your back toward building. It is also establishing pedestrian connection with the land reclaimed from the water closer to the river Tagus edge.   An ever-changing facade varies with the light, half-light, or shadow, and changes from more opaque and mysterious, to more transparent, revealing the light pulsating within it, both within the building and in the public space making it pleasant to walk true but nothing else.
Next square Rossio, Lisboa
 






 
             
 
sociability
3
ceremonial
x
uses & activities
5
religious
x
access & linkages
8
social
x
comfort
6
residential
x
image
9
court yard
x
tourist value
6
with park
x
total
37
street, shopping
x

....

....

   
 


urban squares initiative is licensed under a creative commons attribution-share alike 2.5 canada license.

Last time updated on 12 April, 2017 22:52